Tips för det akuta skedet i hyperemesis
Nedan har vi samlat en lista med tips för att underlätta livet med hyperemesis:
Stöd:
- Omge dig med människor som stöder dig och inte ifrågasätter allvaret med ditt tillstånd (Gå med i vår stödgrupp på facebook här)
- Försök att inte bry dig om negativa och ovetande kommentarer, oftast beror dylika påståenden på bristfällig kunskap
- Be någon att fungera som din talesman vid behov. Om du själv är i dåligt skick, är det inte sagt att du orkar kräva ändamålsenlig vård.
- Be om hjälp från rådgivningen eller från kommunens socialtjänst. Kommunerna har olika utbud på tjänster, så som familjearbete, hemhjälp för barnfamiljer samt hjälp från privata aktörer med hjälp av servicesedlar. Våga även be om hjälp av nära och kära. Närstående kan även hjälpa med skötsel av vardagsbestyr (ringa samtal, hämta mediciner, handla och vara i kontakt med arbetsplatsen och FPA).
Vård:
- Försök att komma in på sjukhus och få vätska genom dropp innan måendet blir sämre. Vätskebrist orsakar även en känsla av hopplöshet
- Kom ihåg att berätta om alla dina symptom på mottagningen, en färdig tabell över symptom hittar du här.
- Om du redan är i dåligt skick och du är orolig över din viktnedgång samt ditt näringsintag, be om att få näringsvätska genom dropp på sjukhuset.
- Om du inte får den hjälp du behöver via rådgviningen eller via din vårdande läkare, bör du byta rådgvining eller läkare. Försök hitta en läkare som förstår ditt tillstånd.
- Det finns mediciner som är trygga att använda för hyperemesis-patienter. Läs om tillgängliga mediciner här. Det är inte sagt att alla läkare vill skriva ut en specifik medicin, medan andra läkare är villiga att göra det. Det är individuellt hur medicinerna fungerar, det som fungerar för en annan kan dessvärre inte hjälpa en annan.
- Om du lider av halsbränna (förekommer även i samband med kräkningarna) finns det medicin som skyddar magen som du kan ta. Medicinen skyddar matstrupen och magen samt underlättar halsbränna och sura uppstötningar.
Näring:
- Stressa inte över att du inte kan äta enligt näringsrekommendationerna. Ät det som du kan. Om möjligt, försök att få i dig näringsrik mat. På apotek finns både söta och salta näringsdrycker-, och preparat som är ämnade för vård av näringsbrist.
- Be de övriga familjemedlemmarna att äta ute eller äta färdigmat, dofterna från matlagningen kan förvärra ditt mående.
- Det är inte nödvändigt att ta dina vitaminer på morgonen. Försök att få ner vitaminerna när kräkningarna är som minst. Vitaminer finns även att fås i sprayform om det känns omöjligt att få ner en tablett.
- Försök att först och främst få i dig vätska på olika sätt eftersom det är viktigt att du inte torkar ut. Tanken på mat kan vara frånstötande. Prova tex. näringsdrycker från apoteket, sportdrycker från butiken (kan vara lättare att få ner i form av isbitar), eller frysta bär och frukter.
- Försök att undvika syrliga matingredienser eftersom de i samband med kräkningarna tär på matstrupen.
Humör:
- Försök att inte känna skuldkänslor för att du inte kan arbeta eller vara med ditt/dina barn. Kom ihåg att ingen klarar av att arbeta eller vara med sina barn i kräksjuka.
- Dystra tankar om graviditeten och bebisen är fullt normala. Tankarna du har i ditt tillstånd förutspår inte hur mycket du kommer att njuta av livet efter graviditeten eller hur mycket du kommer att älska ditt barn.
- Du kommer antagligen att ha bättre dagar emellanåt men det betyder inte alltid att ditt mående kommer att förbättras och normaliseras.
- Det är viktigt att att du inte har dåligt samvete pga. ditt mående. Låt andra sköta både arbete samt bestyren i hemmet. Försök att koncentrera dig på dig själv och bebisen. Du kommer att klara dig igenom det här!
- Om de mörka tankarna känns svåra och hopplösheten tar över i tillvaron, är det viktigt att du söker stöd och hjälp genom rådgivningen.
Hemmiljö och hygien:
- Borsta tänderna när kräkningarna inte är konstanta. Ha inte dåligt samvete om det inte går att borsta tänderna (ytterst vanligt). Du kan prova att suga på xylitolpastiller om du inte kan borsta tänderna.
- Se till att miljön där du vistas är lugn och doftfri.
- Försök att underlätta kräkningarna genom att välja en plats som inte belastar dig för mycket. Vissa föredrar att kräkas i en hink eller i enskilda plastpåsar, andra väljer att ligga på en madrass bredvid toalettstolen.
- Det lönar sig att byta alla hygienprodukter och tvättmedel till doftfria. För många framkallar vanliga dofter ökat illamående pga. det känsliga luktsinnet som graviditet kan innebära.
Symptom som kan uppstå i samband med hyperemesis:
- Urinvägsinfektion kan uppkomma efter uttorkning. Om du inte har urinvägsinfektion men det gör ont vid urinering, kan du använda C-vitamin. Försök att få ner C-vitamin direkt efter kräkning. Du kan också dricka tranbärssaft dagligen, eller frysa ner tranbärssaft i isbitsformar som du kan suga på.
- Var uppmärksam på ytterligare symptom. Hyperemesis som pågått länge kan belasta hjärtat. Urineringsproblem som beror på uttorkning kan leda till bildning av urinvägsstenar.
- Om du varit sängbunden under en längre tid är det bra att röra på benen mellan varven för att sätta fart på blodcirkulationen. Sängbundenhet som pågått länge kan medföra ökad risk för blodproppar.
- Kräv att ditt tillstånd undersöks om det är något du oroar dig över.