Voimakas raskausoksentelu eli hyperemeesi on eri asia kuin tavallinen raskauspahoinvointi. Hyperemeesiin eivät tehoa perinteiseen raskauspahoinvointiin auttavat keinot. Hyperemeesi estää akuutissa vaiheessaan työnteon, sillä se hankaloittaa jo pelkistä perusarjen tehtävistä suoriutumista merkittävästi. Käytännön asioiden hoitaminen voi olla hänelle mahdotonta. Joskus pelkkä puhelinsoitto tai tekstiviestin lukeminen on vaikea tehdä. Jo suihkussa käyminen voi olla hyperemeesistä kärsivälle totaalisen uuvuttava kokemus, ja esimerkiksi autolla ajaminen on täysin mahdotonta ja vaarallista oksentelun ja pahoinvoinnin vuoksi. Moni hyperemeesiodottaja on täysin petipotilas, ja aika kuluu kotona sängyn omana tai sairaalassa nesteytyshoidossa.
Sairaslomakäytännöt voivat olla hyvin uuvuttavia. Usein sairaslomaa myönnetään vain viikko kerrallaan, koska ajatellaan, että olo voi parantua koska tahansa. Pidempi sairasloma olisi odottajan kannalta kuitenkin aina parempi vaihtoehto, sillä jatkuva sairaslomien hankkiminen ja anominen on jo sinällään hyvin stressaavaa ja voi pahentaa oloa entisestään.
Hyperemeesistä toipuminen ottaa aikansa akuuttivaiheen päätyttyäkin, eikä odottaja ole heti työkuntoinen. Hänelle tulee antaa riittävästi aikaa ennen paluuta töihin, tai tilanne voi ottaa takapakkia. Fyysinen rasitus tutkitusti pahentaa hyperemeesin oireistoa, joten töihinpaluun jälkeen työtehtävien olisi hyvä tarvittaessa olla normaalia kevyempiä.
Hyperemeesin diagnoosikoodeja voivat olla esimerkiksi:
O21 Raskausoksentelu
O21.0 Vähäinen raskausoksentelu
O21.1 Hyperemesis gravidarum (Raskausoksentelu ja aineenvaihduntahäiriö)
O21.9 Määrittämätön raskausoksentelu
Diagnoosi saattaa hyperemeesin yhteydessä olla usein väärä, ja esimerkiksi diagnoosin “O21.0 Vähäinen raskausoksentelu” taustalla voi olla pahojakin oireita.
Mitä voit työnantajana tehdä odottajan hyvinvointia edistääksesi?
- Ole ymmärtäväinen. Hyperemeesiodottaja ei ole valinnut olotilaansa. Hän haluaisi yli kaiken voida paremmin, mutta hän ei voi itse vaikuttaa asiaan. Työntekijä on kuin pitkäkestoisessa oksennustaudissa.
- HG-raskauden kohdalla neuvola tai asiaan erikoistunut yksityislääkäri voi olla työterveyshuoltoa parempi hoitava taho. Hyperemeesin harvinaisuuden ja erityisluontoisuuden vuoksi sen hoito ja arviointi voivat olla työterveyslääkärin osaamisalueen ulkopuolella.
- Älä syyllistä odottajaa pitkästä sairaslomasta. Mitä sujuvammin saatte sovittua sairasloma-ajan asiat, sen mukavampi odottajan on palata töihin oireiden helpottaessa.
- Pahoinvointi voi kestää kuukausia, jopa koko raskauden. Varmista, että siirto palkalliselta sairaslomalta Kelan sairaspäivärahalle tapahtuu sujuvasti.
- Kun varmistat, että odottaja saa kunnollista hoitoa, hänellä on suuremmat mahdollisuudet toipua nopeammin ja päästä loppuraskaudesta takaisin töihin.