Äidille


Vinkkilista hyperemeesin akuuttiin vaiheeseen

Alle olemme koonneet vinkkejä raskausajasta selviämiseen:

Tuki:

  • Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat sinua, eivätkä kyseenalaista tilasi vakavuutta. (Liity Facebookin vertaistukiryhmään tästä)
  • Älä välitä negatiivisista kommenteista ja arvostelusta, sillä ne ovat tietämättömien sanahelinää.
  • Pyydä joku toimimaan tarvittaessa puhemiehenäsi. Heikkokuntoisena et välttämättä jaksa vaatia asianmukaista hoitoa.
  • Pyydä apua arjen pyörittämiseen neuvolasta tai kunnan sosiaalitoimesta. Kunnilla on valikoimissaan erilaisia palveluja, kuten perhetyötä ja lapsiperheiden kotipalvelua sekä yksityisten palveluntuottajien suorittamaa kotiapua esimerkiksi palvelusetelin avulla. Pyydä lisäksi rohkeasti apua arjen pyörittämiseen läheisiltä. Läheiset voivat hoitaa myös käytännön asioita, kuten lääkkeiden hakemisen, soittelun sekä työpaikan ja Kelan kanssa asioinnin.

Hoitokäytännöt:

  • Yritä päästä sairaalaan nesteytykseen ennen kuin vointi menee liian huonoksi, nestehukka aiheuttaa nimittäin myös toivottomuuden tunnetta.
  • Muista kertoa vastaanotolla kaikista oireistasi, valmis oirelistaus löytyy täältä.
  • Jos olet jo mennyt huonoon kuntoon ja olet huolissasi painonlaskusta ja ravinnonsaannista, pyydä saada sairaalassa ravintoliuosta.
  • Jos et saa apua neuvolasta tai lääkäriltäsi, vaihda neuvolaa tai lääkäriä. Myös yksityiselle lääkärille voi hakeutua.
  • On olemassa turvallisia lääkkeitä, joita määrätään hyperemeesipotilaille. Lue saatavilla olevista lääkkeistä täältä. Varaudu siihen, että lääkärisi ei halua määrätä kyseistä lääkettä, mutta joku toinen lääkäri on siihen valmis, mahdollisesti synnytyslääkäri, gynekologi tai yksityinen lääkäri. Varaudu myös siihen, että kaikki lääkkeet eivät toimi kaikilla.
  • Jos kärsit vatsan poltoista ja/tai polttavasta oksennuksesta ota käyttöön vatsansuojalääke. Se suojaa ruokatorvea ja vatsaa sekä helpottaa närästystä.

Ravitsemus:

  • Älä stressaa siitä, ettet pysty syömään ruokasuositusten mukaisesti. Syö sitä, mitä kykenet. Koita mahdollisuuksien mukaan keskittyä ravintoainepitoisiin ruoka-aineisiin. Apteekeista löytyy paljon erilaisia makeita ja suolaisia täydennysravintovalmisteita, jotka on suunniteltu aliravitsemuksen hoitoon.
  • Voit pyytää perheen muita jäseniä syömään ulkona tai valmisruokia, jos ruoanlaitosta tulevat hajut pahentavat oloasi.
  • Vitamiinipilleriä ei tarvitse ottaa aamulla. Yritä ottaa se silloin, kun oksentelu on vähimmillään. Vitamiineja voi olla saatavina myös suihkeina, jos pillerin ottaminen tuntuu mahdottomalta.
  • Mieti ensisijaisesti tapoja saada nesteitä, sillä kuivuminen on suurin ongelma ja oikeaa ruokaa harvoin edes tekee mieli. Kokeile esim. apteekin ravintoliuoksia (vaikka jääpaloina) tai pakastemarjoja.
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kirpeitä ja happamia ruoka-aineita, sillä oksentaessa ne rikkovat ruokatorven.

Mieliala:

  • Älä koe syyllisyyttä siitä, että et voi olla töissä tai lastesi kanssa. Mieti, että kukaan ei voisi olla töissä ja peuhata lasten kanssa ollessaan rajussa oksennustaudissa.
  • Synkät ajatukset raskaudesta ja vauvasta ovat täysin normaaleja, eivätkä ne kerro mitään siitä, paljonko tulet nauttimaan elämästäsi raskauden jälkeen tai kuinka paljon tulet rakastamaan lastasi.
  • Varaudu siihen, että välillä on myös hyviä päiviä, mutta se ei tarkoita, että olo olisi välttämättä palaamassa normaaliksi.
  • Tärkeintä on, ettet kanna huonoa omaatuntoa pahoinvoinnistasi. Se vain pahentaa tilannetta. Anna muiden hoitaa työt ja kotityöt. Keskity vain itseesi ja vauvaan. Selviät kyllä!
  • Jos synkät ajatukset käyvät ylitsepääsemättömiksi, tuen hakeminen esimerkiksi neuvolan kautta on mahdollista.

Kotiympäristö ja hygienia:

  • Pese hampaat silloin, kun oksentaminen on vähäistä, mutta älä kanna huonoa omaatuntoa, jos se ei onnistu ollenkaan. Kokeile imeskellä xylitol-pastilleja, jos et pysty pesemään hampaita.
  • Koeta tehdä ympäristösi mahdollisimman hajuttomaksi ja rauhalliseksi.
  • Tee oksentamisesta mahdollisimman “helppoa” valitsemalla sinulle vähiten kuormittavin paikka oksentaa. Toiset oksentavat mieluummin sankoon tai yksittäisiin muovipusseihin, toiset makaavat patjalla vessanpöntön vieressä.
  • Jos se on mahdollista, voit myös koettaa paikanvaihtoa. Se saattaa helpottaa oloa tai ainakin piristää mieltä.
  • Hygieniatuotteet ja pesuaineet kannattaa vaihtaa hajuttomiin. Monilla voimistunut hajuaisti saa tavallisetkin tuoksut aiheuttamaan lisää pahoinvointia.

Liitännäisoireet:

  • Virtsatietulehdus saattaa yllättää kuivumisen seurauksena. Jos virtsa kirvelee, eikä tulehdusta löydy, ota C-vitamiini käyttöön. Yritä saada C-vitamiini alas heti oksentamisen jälkeen. Voit myös juoda päivittäin karpalomehua tai tehdä siitä imeskeltäviä jääpaloja.
  • Tarkkaile lisäoireita. Pitkään jatkunut hyperemeesi voi muun muassa rasittaa sydäntä. Kuivumisesta johtuvat virtsaamisvaikeudet voivat johtaa virtsatiekivien muodostumiseen.
  • Pitkään jatkunut vuodelepo altistaa veritulpille, pyri siis liikuttamaan jalkojasi, jotta verenkierto ajoittain tehostuu.
  • Vaadi tilanteesi tarkistuttamista, jos jokin asia huolestuttaa.

 

Raskauden jälkeen

Monesti odottava äiti saa kuulla, että hyperemeesi loppuu viimeistään synnytykseen ja osittain tämä pitääkin paikkaansa. Silti useimmille hyperemeesistä kärsineille vasta synnytyksestä alkaa toipuminen. Toipumisaika voi vaihdella kuukausista jopa pariin vuoteen. Fyysiseen parantumiseen kuuluu kehon lihasmassan, energian ja ravintoarvojen palautuminen. Myös hampaat ovat voineet kärsiä kuukausien oksentelusta ja vaatia korjausta. Henkinen toipuminen on usein fyysistä toipumista hitaampaa ja siihen kuuluu hyperemeesin traumasta selviäminen.

 

On myös mahdollista, että pahoinvointi voi jatkua synnytyksen jälkeen. Monet raskaudenaikaiset pahoinvoinnin laukaisevat tekijät (esim. tietyt ruoat, hajut ja paikat) saattavat edelleen laukaista pahoinvoinnin. Pahoinvointia voi esiintyä myös kuukautiskierron alkaessa uudelleen synnytyksen jälkeen.

 

 

Usein saadun hoidon taso ja kohdattu suhtautuminen vaikuttavat paljon siihen, kuinka suuri trauma raskaudesta ja hyperemeesistä äidille jää. On mahdollista, että ammattitaitoinen keskusteluapu on tarpeen, varsinkin vaikeasta hyperemeesitapauksesta selviytymisen jälkeen. On myös tärkeää huomioida, että hyperemeesi altistaa äidin helpommin synnytyksenjälkeiselle masennukselle.

 

Lastenneuvolan asiakkaana on vastasyntyneen lisäksi myös lapsen äiti ja muu perhe. Neuvolan kuuluu tukea koko perheen hyvinvointia ja tarjota keskusteluapua sekä tarvittaessa antaa lähetteitä eteenpäin. Hyperemeesin henkiset traumat tulisi käydä kunnolla läpi. Saatavilla olevista palveluista riippuen perhe voidaan tarvittaessa ohjata esimerkiksi neuvolapsykologin, psykiatrisen sairaanhoitajan tai perheneuvolan vastaanotolle.

 

Uuteen raskauteen valmistautuminen

Monet hyperemeesin kokeneet ovat tehneet raskaan päätöksen olla yrittämättä enää toista raskautta, vaikka uusi lapsi olisikin toivottu. Hyperemeesin uusiutumistodennäköisyys on tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia. Jos ensimmäinen hyperemeesikokemus oli raskas eikä siihen saanut tarpeeksi apua, on ymmärrettävää, ettei sitä halua kokea uudelleen. Toiseen hyperemeesiraskauteen tietoisesti lähteminen ei ole yksinkertaista heillekään, jotka ovat saaneet tarpeeksi apua ja tukea jo ensimmäisessä hyperemeesiraskaudessa. Joka kolmas hyperemeesiraskauden kerran kokenut ei uskalla hankkia enempää lapsia, vaikka se toiveissa olisikin. Pelko hyperemeesin uudelleen kokemisesta ja omasta jaksamisesta käy monelle ylitsepääsemättömäksi.

 

 

Uuteen hyperemeesiraskauteen valmistautuminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Mitään varmaa keinoa välttää hyperemeesin uusiutuminen seuraavassa raskaudessa ei ole, mutta hyperemeesiin valmistautuminen voi vähentää omaa kärsimystä ja läheisten taakkaa. Uutta raskautta varten on tärkeää tehdä hoitosuunnitelma sellaisen hoitotahon kanssa, joka ottaa hyperemeesin vakavasti.

 

Oman neuvolan kanssa on hyvä lähteä alkuun varaamalla keskusteluaika. Hoitosuunnitelma ja hoidosta puhuminen etukäteen neuvolan tai gynekologin kanssa varmistaa sen, että raskaaksi tullessaan äiti pääsee heti avun piiriin, eikä hänen tarvitse huolehtia, saako hän tällä kertaa riittävästi apua. Neuvolan tai lääkärin kanssa tulisi jutella niistä lääkkeistä, joita äiti olisi valmis kokeilemaan, ja missä vaiheessa lääkitys tarvittaessa aloitetaan. Äidin on myös tärkeä tietää, että hän pääsee nesteytykseen vaivattomasti ennen kuin hänen tilansa menee liian huonoksi. Neuvolan kanssa voi myös ottaa selvää onnistuisiko kotisairaanhoito tai muu säännöllinen suonensisäinen nesteytys sairaalahoidon sijaan.

 

Terveydenhoitohenkilökunnan kanssa valmistautumisen lisäksi on hyvä valmistaa myös lähipiiriä tulevaan raskauteen, tai ainakin sitten kun raskaus ja pahoinvointi on alkanut. Äidin kannattaa pyytää ja vastaanottaa herkästi kaikki apu, mitä lähipiiri tarjoaa, jos se jollain tavoin helpottaa arjen pyörittämistä. On myös tärkeä ottaa huomioon muun perheen jaksaminen ja mahdollisuudet lapsiperheiden kotipalveluun tai perhetyön tukeen sekä miettiä, kuka hoitaa muita lapsia äidin ollessa siihen kykenemätön. Neuvolan lisäksi asiaa voi selvittää kunnan sosiaalitoimen kanssa.

 

Hyperemeesiraskauteen valmistautumislista

  • Tee hoitosuunnitelma neuvolan ja lääkärin kanssa (varhaiskäynti neuvolassa heti raskauden alkaessa, lääkitys, erillisseuranta, päivystyskäynnit, mahdollisuus kotisairaanhoitoon, perhetyön tuki ja psyykkinen tuki)
  • Järjestä kotiapua siivoukseen, ruoanlaittoon ja lastenhoitoon (yksityinen taho, neuvola/kunta)
  • Hanki sopivaa ruokaa valmiiksi (urheilujuomat, suolatikut, pastillit ym.)
  • Hanki varusteet ajoissa: oksennuspusseja, kosteuspyyhkeitä, löysät mukavat vaatteet, muovinen tuoli suihkua varten
  • Siivoa koti ja vaihda mahdollisimman moni hygieniatuote hajusteettomaksi
  • Jos mahdollista, järjestä raikas, hajuton, hämärä ja äänetön huone, jossa voi levätä rauhassa
  • Selvitä sairauspoissaoloon liittyvät säännöt työehtosopimuksesta ja KELAsta jo etukäteen, sillä sairaana niitä ei jaksa selvittää